Čokolády a karamelové nápoje

Nie nadarmo sa považujú kakaové bôby za pokrm bohov, pretože horúca čokoláda je naozaj darom božským, ktorý sa nikdy nezunuje. Navyše ide o základnú zložku, ktorú je možné vynikajúco dochucovať: s mliekom alebo bez, studená alebo horúca, jej nekonečné verzie jednoducho ovládli svet. Občas sa ale oplatí zvoliť si miesto čokolády horúci karamel, teda aspoň u nás.

Austrálska oriešková čokoláda

Austrálska oriešková čokoláda

Austrálčania, ktorí sú hrdí na to, že sú „orieškovou veľmocou”, si aj do horúcej čokolády pridávajú lieskové oriešky. Tento zvyk platí hlavne vo veľkých mestách, v uliciach Sydney a Melbournu, kde si radi pochutnávajú na tomto dezerte.

Alpská čokoláda zo Švajčiarska

Alpská čokoláda zo Švajčiarska

Tak, ako ju už po celé storočia pripravujú vo švajčiarskych Alpách. Hustá čierna čokoláda rozpustená s čerstvou, sladkou mliečnou čokoládou. Jej tajomstvom je klíma na kakaových plantážach Južnej Ameriky, čistota alpského mlieka a starostlivá príprava.

Bostonská biela čokoláda

Bostonská biela čokoláda

Chuť Ameriky päťdesiatych rokov. Kto ju ochutná, môže sa vrátiť do roku 1955, pretože my nasledujeme vtedajšie tradície a pripravujeme túto bostonskú špecialitu presne tak, ako ju varili v obchodoch s čokoládou firmy Hebert Candies, kde bielu čokoládu vymysleli. Z rozpusteného kakaového masla ochuteného vanilkou.

Kokosová čokoláda z Filipínskych ostrovov

Kokosová čokoláda z Filipínskych ostrovov

Najviac kokosu sa pestuje na Filipínskych ostrovoch, je to až jedna tretina celkovej produkcie sveta. Odkedy sa v roku 1521 Filipín Magellan vylodil na pobreží, Španieli s mlsným jazýčkom obľubujúci kakao, začali intenzívne ovplyvňovať kultúru ostrovov. Bolo iba otázkou času, kedy sa na Filipínach zmieša kokos s horúcou čokoládou.

Karamel z Madagaskaru

Karamel z Madagaskaru

Na Madagaskare vám už hneď po príchode domáci ponúknu vanilku, ktorou je ostrov preslávený. Rovnako návštevníkom v hoteloch nosia práve karamel s vanilkou. Madagaskarský karamel sa varí z hnedého cukru, ktorý je vyrobený zo sirupu z cukrovej trstiny, a práve preto je taký špeciálny.

Panamská ľadová čokoláda

Panamská ľadová čokoláda

Povráva sa, že obyvatelia Panamy túto hustú, no predsa studenú ľadovú čokoládu varili v búdkach pred kasárňami pre amerických vojakov, ktorí chránili Panamský prieplav. Spája v sebe tradíciu horkastého kakaa zo strednej Ameriky, ako aj mániu gringov (obyvatelia Panamy dodnes takto nazývajú Američanov), ktorí majú radi všetko veľké a sladké.